







Fulgi de sare
Fulgii de sare de la salina Nin – Croatia, se găsesc în forma lor originală. Sarea se depune la baza stratului salin, iar fulgii de sare rămân la suprafață, ca un cristal fin unit cu marea. Este culeasă ușor cu mâna si cernută prin site de lemn speciale, luând forma unor petale de flori. Fulgii de sare Nin sunt un produs al metabolismului algelor și al microorganismelor specifice. Compoziția acestor fulgi include mai mult de 75 de minerale esențiale precum sodiu (Na), potasiu (K), calciu (Ca) și magneziu (Mg), fiind, de asemenea, și o sursă de microelemente precum iod (I), fosfor (P), brom (Br), zinc (Zn), fier (Fe), mangan (Mn), cupru (Cu) și siliciu (Si).
Avantajul sării de mare naturală și culeasă manual
Sarea naturală se regăsește sub forma de piatră de sare și sare de mare. Piatra de sare se obține din mine saline, iar sarea de mare, așa cum îi spune și denumirea, din mare. Majoritatea salinelor produc sare prin procesarea și tratarea industrială a acesteia în fabrici. La salina Nin însă, sarea este colectată în câmpuri deschise, astfel ca, la începutul primăverii, bazinele de recoltare sunt umplute cu apă de mare din marea Adriatică. La sfârșitul primăverii și în timpul verii, apa se evaporă, iar sarea de mare se sedimentează, urmând a fi „recoltată” manual toamna.
Sarea de mare de la salina Nin se regăsește în forma ei originală, neprelucrată, acesta fiind și motivul pentru care este foarte bogată în minerale naturale. În nutriție, sarea de mare culeasă manual este cea mai sănătoasă, deoarece conține iod provenit de la algele marine, care ajută la o bună funcționare a glandei tiroide, și conține și brom, esențial pentru sistemul nervos, alături de potasiu care ajută la concentrare și la activitatea mentală. Sarea de mare este un foarte bun remediu atât pentru stres, cât și pentru piele. Pe lângă minerale și microelemente, sarea de mare conține aminoacizi importanți și vitamine. Impactează puternic schimbul de celule din piele și țesutul subcutanat, stimulând metabolismul și eliminarea de toxine.
Cum se produce de fapt sarea de la salina Nin?
Producția la salina Nin, în mod natural și ecologic, presupune cinci etape. Primele patru etape sunt destinate evaporării apei de mare din Marea Adriatică, datorită zilelor însorite și calde, iar în cea de-a cincea etapă se regăsește cristalizarea, etapa în care apa de mare concentrată (saramură) se transformă din starea ei lichidă în stare solidă și astfel se depun sedimentele care sunt ulterior ”recoltate” manual.